اگر تاکنون در بعضی از کشورها و بعضی از مدارس،تعلیم قرآن را از خواندن محض و بدون فهم معانی آغاز کرده اند،تنها به دلیل ناچاری و بخاطر دست نیافتن به روشی که قرائت را با فهم معانی همراه سازد،بوده است؛در حالی که این روش ،اصالت نداشته و توسط قرآن کریم تایید نشده است.
مجاز بودن در شرایط اضطراب غیر از مصاب بودن در شرایط اختیار است .
بنابراین،در کشور شیعۀ امام صادق (ع) که تحت نظر مبارک امام زمان(عج)نیز است،نباید این روش کهنه ادامه یابد و فرزندان شیعه،از فهم معانی و معارف قرآنی دور بماند و به همین روش غلط تا ایام پیری ادامه دهند؛بلکه باید سعی کرد که از این وضعیت ناصواب و از این محرومیت عظمی خود را نجات داد.
بدیهی است که برنامه حفظ قرآن،ترتیل تجدید و انتخاب روش های پیشرفته آن از لوازم آموزش قرائت قرآن کریم است که در این طرح نیز مورد نظر است؛ولی این بدان معنی نیست که باید به قرائت بدون فهم بسنده کرد.
"اقرا کتابک کفی بنفسک الیوم علیک حسیبا " یعنی کتاب اعمال خود را بخوان که امروز این کتاب بهترین محاسبه گر اعمال توست.
خداوند متعال در این آیه کریمه ، خواندن کتاب اعمال را با فهمیدن و تدبر کردن و نتیجه مطالعه را در متن وجود خود مشاهده کردن ، همزمان می داند با همه ی این مفاهیم را در کلمه قرائت منظور فرموده است.
"واذا قرأت القرآن جَعَلنا بینک و بین الذین لا یومنون بالاخره حجابا مستوراً"
این آیه کریمه ، آثار قرائت قرآن را آنچنان عمیق معرفی می نماید که نتیجه آن ،حجابی پنهانی است که خداوند متعال با خواندن قرآن بین بنده اش وشیاطین حایل می فرماید و بنده اش را از دسترس وسوسه های شیطانی محفوظ می دارد . ملاحظه میشود که چگونه با لحنی آشکار می فرماید گه قرائت قرآن اگر عمیق و با حضور قلب همراه باشد ، درک معانی و معارف آن به اندازه ای ایجاد معرفت و موجب عروج مومن خواهد شد که او را از دسترس شیاطین و وسوسه های آنها مصون ومحفوظ نگاه می دارد از آنجا که رسول خدا (ص) ،اسوه حسنه انسانها از ناحیه حضرت رب العالمین است ،خداوند متعال در آیات متعدد ،حضرتش را به قرائت قرآن با حضور قلب و آرامش و دقت امر می فرماید :
"و رتل القرآن ترتیلا "،تا در قرائت صحیح قرآن الگوی مومنین باشد .
آیات فوق و بسیاری از آیات دیگر ، بیانگر این است که هیچیک از آیات قرآن کریم ، مفهوم ((قرائت))،بدون فهم معانی به کار نرفته و منظور نشده است .
آنچه در جامعه مسلمین اتفاق افتاده است ، یعنی ،قرائت بدون فهم معنی ، تنها از روی ناچاری و اضطرار بوده است . به طوری که بسیاری از روایات شریفه نیز بر این معنی تایید دارد؛ مانند:رب تالی القرآن والقرآن یلعنه ؛یعنی ،چه بسا تلاوت کننده قرآن که قرآن او را لعنت می کند. در این روایت شریفه نه تنها فهم معنی در قرائت منظور شده است ، بلکه نیت عمل به معارف و دستورات قرآن کریم نیز در هنگام قرائت مورد توجه قرار گرفته است بدین معنی که خواننده قرآن ،چون به اجرای فرامین قرآن وبهره مندی از معارف آن مایل نیست ، قرآن او را لعنت می فرماید .
بدیهی است مایل نبودن به اجرای فرامین ،غیر از قرائت ،همراه با فهم معانی و دستورات قرآن است.
در این طرح ، به منظور تربیت قرآنی نوجوانان و جوانان ،توجه به مفاهیم قرآنی در حین قرائت قرآن و اصلاح اساسی در کارشناسی و برنامه ریزی و روش های آموزش قرآن کریم، در دستور کار آموزش و پرورش قرار میگیرد که تحولی بسیار شگفت و شیرین و جذاب و متعالی در تربیت قرآنی نوجوانان و جوانان جمهوری اسلامی را به همراه خواهد داشت .
مساله دوم در این طرح ، برسی و ارائه بهترین روشهای کلاسداری قرآن و بهترین روشهای تدریس قرآن است .
متاسفانه بسیاری از کلاسهای تدریس قرآن ، برای دانش آموزان خسته کننده است و علاوه بر این ،ایجاد نشاط وشورهمراه با رشد و پیشبرد اهداف آموزشی و تربیت قرآنی متعلمین ، برای بسیاری از معلمین بسیار مشکل است .
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0